T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
ZONGULDAK / DEVREK - Devrek Anadolu İmam Hatip Lisesi

OKULUMUZ

  01.09.1975 tarihinde Merkez Kur'an Kursu'nda eğitim-öğretime başlayan okulumuz henüz inşaat halinde iken 01.01.1978 tarihinde taşınmıştır. Okulumuzun inşaatı 1983 yılında tamamlanmıştır. 1984 yılında futbol, basketbol ve voleybol sahaları, 1985 yılında 400 kişi kapasiteli tatbikat camisi yapılmıştır. Bu arada 1983 yılında yapılan 400 kişilik pansiyon binası 1999'daki Gölcük depreminde zarar görmesi sebebiyle Ağustos 2010 da yıkılmıştır. Okulumuz 1988 yılında kalorifer teşkilatına kavuşmuştur. Aynı yıl kız öğrenciler için yapılan ek bina bir süre kız ve erkek öğrencilere okul olarak hizmet verdikten sonra 1999 yılından itibaren ihtiyaca binaen yavaş yavaş pansiyona dönüştürülmüştür. Ek bina bugün için pansiyon hizmeti vermeye devam etmektedir.  Okulumuz çeşitli zamanlarda devletin ve halkın yardımlarıyla onarım görmüş son şeklini 2005'de almıştır.    Okulumuz 1 eğitim-öğretim binası, 1 pansiyon binası, 1 tatbikat camisi, nizamî olmayan 1 futbol sahası, müşterek kullanılan 1 voleybol ve basketbol sahası, meyve fidanlarının bulunduğu yeşil alanı ile toplam 18.125 m2'lik bir alanda faaliyet göstermektedir.

Okulumuzun eğitim-öğretim binası zemin kat üzerinde üç katın yükseldiği dört katlı bir binadır. 2005'te halkın yardımı, 2006'da da devletin katkısı ile onarım görerek yenilenmiştir. Bünyesinde 19 derslik, 1 kütüphane, 1 ortak fen laboratuarı, 1 bilgisayar laboratuarı, 1 medya odası, 1 matematik dersi sınıfı, 1 mescit, 1 rehberlik servisi odası, 1 sağlık odası, 1 spor odası, 1 arşiv odası, 1 öğrenci kantini, 1 fotokopi odası, yöneticiler (Müdür, Müdür Baş Yardımcısı, Müdür Yardımcısı) öğretmenler, memur ve hizmetliler için ayrı ayrı olmak üzere toplam 6 adet oda, 1 kalorifer dairesi ve ayrıca kaloriferci odası, 1 tüketim malzemeleri deposu ve bir de kullanılmayan eşyaların muhafaza edildiği deposu bulunmaktadır.

Okulumuz 1 Müdür, 1 Müdür Baş Yardımcısı, 2 Müdür Yardımcısı, kendi kadrosu içinde 20 Öğretmen , 1 Memur, 1 Hemşire, 1 Kaloriferci, 1 Hizmetli ile eğitim-öğretim faaliyetini sürdürmektedir. Öğretmen menşeli olmayan ücretli öğretmenimiz yoktur.

Okulumuzda tekli öğretim yapılmaktadır ve sınıfların ortalama mevcudu 25 öğrencidir. Şu anda toplam 478 öğrencimiz eğitim-öğretim görmektedir.

Okul Kütüphanesi, Kütüphanecilik Kulübü Danışman Öğretmeni nezaretinde ve görevlendirdiği öğrenciler yardımıyla eğitim-öğretimin devam ettiği hemen her saat açıktır ve faaliyettedir. Ortak Fen Laboratuvarı'nda ihtiyaç duyulan malzeme eksiği yoktur. Mescide 2005 yılında boydan boya halıfleks döşenmiştir ve burası sürekli açıktır. Rehberlik Servisi  rehber öğretmenimiz tarafından hizmet vermektedir. Sağlık Odası'nda okul kadrosunda yer alan Hemşire tarafından öğrencilere sağlık hizmeti verilmektedir. Hemşire tarafından ilk yardımı yapılan öğrenciye lüzumu halinde sevk kâğıdı düzenlenerek doktora gönderilmekte, iğnesi olan öğrenci ve personele enjeksiyonu hemşire tarafından ücretsiz yapılmaktadır. Spor Odası, 2006 yılında halkın katkıları ile yenilenmiştir. Yenilenen bando takımının malzemeleri yeni dolaplara, elbiseler gardıroplara yerleştirilmiş ve muhafaza altına alınmıştır. Bayram kutlamalarında kullanılan bu malzemeler işi bittiğinde temizlenip ütülenerek yerlerine tekrar konulmakta ve bir sonraki töreni beklemektedir. Ayrıca bir Spor salonu olmadığından, spor öğretmenleri öğrencilere her türlü spor yarışmaları için gerekli taktiği bu odada kurulu bulunan yazı tahtasında vermektedir. Arşiv Odası, 2007 yılında yer değiştirmiştir. Bu değişiklik ile birlikte arşiv yönetmeliğine uygun biçimde bir düzenleme yapılacaktır. Öğrenci Kantini, normal şartlarda toplam 50 öğrenci oturabilecek şekilde masa ve sandalyelerle donatılmıştır. Mülkiyet ve kullanım hakkı ikisi birden Okul Koruma Derneği'ne aittir. Her türlü hazır bisküvi, çikolata, şekerleme vs yanında sıcak çay, oralet, limon ve tost yapılmakta olup öğretmenlerden kurulu bir denetim ekibince her ay sürekli denetlenmektedir. Fiyat sirküleri okul idaresinden onaylı olup ya piyasa fiyatlarının altında ya da emsalindedir. Tüketim Malzemeleri Deposu'nda bilhassa idari işler için yeni alınan malzemeler düzenlenen raflara ve dolaplara yerleştirilmekte olup ihtiyaç hâsıl olduğunda görevlisi tarafından ilgili birimlere verilerek ihtiyaç giderilmektedir. Eşya Deposu'nda ise sürekli değil de ara sıra kullanılan ve onarım bekleyen büyük eşyalar muhafaza edilmektedir. 

Okulumuzun web sayfası 2007 yılında oluşturulmuştur. İsteyen veli,  öğrenci, personel ve diğer ziyaretçilerhttp://www.devrekanadoluihl.meb.k12.tr adresinden ziyaret edebilirler. Ancak devam durumu, notlar, sınav tarihleri gibi bilgiler "e-okul" sistemi ile yapılacağından sitede böyle bir hizmet verilmemektedir. Şimdilik tanıtım amaçlıdır.  Okulumuz yaklaşık 1 km şehir dışında olup ormanlık ve yeşil alan ile çevrilidir. 2007 yılında okul bahçesi tel örgü ile çevrilmiştir. Trafik ve şehir gürültüsünden uzaktır. Şehirden yüksekte olduğu için kirli havadan da uzak tertemiz bir havaya sahiptir. Okul çevresi heyelan bölgesi olduğundan yapılaşma yok denecek kadar azdır. Ancak heyelan konusu okulumuzu ileriki yıllarda hayli uğraştıracaktır. Zira zeminde kaymalar mevcuttur. Okulumuzun içme suyunu kendi imkânları ile sağlanmaktadır. 2007 yılında yenilenen su boruları ile 261 m3'lük betonarme su deposu 1975 yılından beri hizmet vermektedir. Öğretmenlerimizin hizmet yılı ortalaması 10–20 yıldır. 1 tane Uzman Öğretmenimiz vardır. Hemen hepsi deneyimlidir ve bilgisayar kullanabilmektedir. %70'inin bilgisayar kullanım sertifikası bulunmaktadır.

Okulda düzenlenen sosyal ve kültürel faaliyetlerin öğrenci başarısını olumlu yönde etkilediği bir gerçektir. Kurulan 10 adet kulüp bu düşünce ile çalışmaktadır. Bilinçli Tüketici Kulübü, Gezi Tanıtım ve Turizm Kulübü, Kültür ve Edebiyat Kulübü, Kütüphanecilik Kulübü, Meslek Tanıtma Kulübü, Sosyal Dayanışma, Yardımlaşma, Çocuk Esirgeme ve Kızılay Kulübü, Spor Kulübü, Yeşilay Kulübü etkin bir şekilde faaliyetlerini sürdürmektedirler. Okulumuz 2006–2007 Eğitim-Öğretim Yılı'nda 6. Bölge Hafızlık Yarışması'nda ikinci olmuştur. Birinci olabilmek için ilgili branş ve kulüp öğretmenleri öğrencilerimizi yarışmalara hazırlama çalışmaları tüm hızıyla devam etmektedir. Bu arada havaların müsait olduğu ilkbahar aylarında öğrencilerimiz şehir merkezi ve köylerde Cuma Hutbeleri 'ne çıkmakta ve Cuma Namazı kıldırmaktadırlar. Bu şekilde staj gören öğrencilerimiz mesleğe daha iyi hazırlanmış olmaktadırlar. Okulumuzda disiplin olayları yok denecek kadar azdır. Bunda öğrenci mevcudunun az olması, idareci ve öğretmenlerin öğrencileri çok iyi tanımaları, yakından takip etmeleri, yapılan sıkı denetimler, önemli rol oynamaktadır. Her dönem de ya bir ya da iki basit olay olmaktadır. Bu olaylarda genellikle ergenlik döneminin bir uzantısı olarak görülmektedir. Rehber Öğretmenler ve branş öğretmenleri her veli toplantısında velilere öğrenciler hakkında bilgi vermekte, bunun yanı sıra velilere yönelik anne-baba eğitimi, öğrenci psikolojisi, ergenlik dönemi gelişim özellikleri vb. konularda eğitim çalışmaları yapmaktadırlar. Ancak okul-veli işbirliği yeterli düzeyde değildir. Velilerin okula katkı sağlamasında zorluk çekilmektedir. Velilerimizin sosyo-ekonomik düzeyleri düşüktür. Az sayıda memur, çoğunluk ise işçi ve gelir seviyesi düşük serbest meslek sahibi kişilerdir.

Okulumuz DPY olup 150 erkek öğrenci kapasitelidir. Yatılı öğrencilere günde üç öğün sıcak yemek verilmektedir. Bu hizmet 1 aşçı, 1 aşçı yardımcısı, 2 temizlik görevlisi olmak üzere 4 kişi tarafından yapılmaktadır. Hizmet Alımı İhalesi ile bu işler bir şirkete verilmekte ve okul idaresi tarafından kontrol ve takip edilmektedir. Ücretini yönetmelik gereği önceden aylık olarak mutemede yatıran personel ve gündüzlü öğrencilerde öğle yemeğinden yararlanabilmektedir. Her gün öğrencilere 3 Belletmen Nöbetçi Öğretmen nezaret etmekte ve onlarla 24 saat ilgilenmektedirler. Bu hususta 11 öğretmen aylık nöbet çizelgesine göre hareket etmektedirler. Yatılı öğrencilere kırtasiye ihtiyaçları, takım elbise, gömlek, süveter, kravat ve çorapları ihale usulüyle genel bütçeden okulumuz tarafından karşılanmaktadır. Yatılı öğrencilere akşamları iki saat ders çalışmaları için belletmen öğretmenler gözetiminde etüt yaptırılmaktadır. Temizlik konusunda çamaşırhane 2006'a yeni hizmete girmiştir.. Bakanlıkça gönderilen sanayi tipi çamaşır makinesinde nevresim takımları yıkanmaya başlanmıştır. Her ay genel bütçeden yatılı öğrencilere ilgili yasa gereğince harçlık verilmektedir. Yatılı öğrencilere bütün hizmetler zemin kat üzerinde üç katın yükseldiği dört katlı pansiyon binasında verilmektedir. Pansiyon binası okul ile aynı bahçede olup ulaşım sorunu yoktur. Katı yakıtla çalışan kalorifer teşkilatı sayesinde ısınma sorunun yaşanmadığı pansiyonumuzda tüm odalar floresanlıdır. 10'ar kişilik 15 yatakhanesiyle toplam 150 öğrenci kapasiteli olan pansiyonumuzda şu anda 120 öğrenci kalmaktadır. 1 müdür yardımcısı odası, 1 belletmen öğretmen odası, 1 personel odası, 1 revir odası, 1 mescidi, 3 etüt salonu, bir çamaşırhane, 1 kiler 11 öğrenci, 2 personel toplam 13 tuvaleti, 11 öğrenci 1 personel toplam 12 banyosu bulunmaktadır. Tatbikat Camisi 400 kişi kapasitelidir. 1999 Gölcük depreminde hasara uğrayan eski pansiyon binasına bağlı olan kalorifer teşkilatı, 2005 yılında yeni pansiyon binasına bağımlı hale getirilerek ısınma sorunu giderilmiş, 2006'da da halıları boydan boya yenilenerek bozulan tezyinatı onarılmıştır. 1999 yılında meydana gelen Gölcük depreminde hasara uğrayan eski pansiyon binasına oturulamaz raporu verildiğinden yıkım kararı alınmış olup bunun gerçekleştirilmesi için bürokratik işlemler devam etmektedir.

Okulumuzda temizlik konusuna çok önem verilmektedir. Bunun bir göstergesi olarak Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği protokolü ile 2007'de denetlenen okulumuz çok temiz bulunduğundan Beyaz Bayrak ödülü almıştır.

Okulumuzdan şu ana kadar 2019 öğrenci mezun olmuştur. Bu öğrencilerden yüzlercesi yükseköğrenimini tamamlayarak devletimizin değişik birimlerinde hizmet etmektedir. Lise Mezunlarımızda Diyanet teşkilatında Din Görevlisi olarak Hizmetlerini sürdürmektedir.

İlçemizde meydana gelen heyelan felaketi nedeniyle okulumuz  2015-2016 eğiitm öğretim yılında Gazi Orta Okulu binasına taşınmıştır.

15.07.2019 tarinde Eski Mahalle 119 Nolu Sokakta yapımı tammalanan yeni okul ve pansiyon binasına taşınıldı ve Eğitim öğretim faaliyetlerine bu binada devam etmektedir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 26.10.2017 - Güncelleme: 22.10.2021 11:47 - Görüntülenme: 2599
  Beğen | 1  kişi beğendi